Vilken klimatförändring?
Klimatförändringen är det mest allvarliga miljöproblem som någonsin drabbat mänskligheten. Den påverkar människors liv och naturmiljöer redan nu och följderna kommer att öka i framtiden. Konsekvenserna av den mänskliga verksamheten är avgörande i den fortsatta klimatförändringen och den katastrofala klimatförändringen kan fortfarande förhindras om viljan finns.
Klimatförändringen är en del av olika miljö- och hållbarhetsproblem och lösningen av klimatförändringen förutsätter en livsstil i enlighet med hållbar utveckling. För att kunna lösa de olika hållbarhetsproblemen på ett kompetent sätt måste man känna till ifrågavarande problemets orsaker och de bästa lösningsmodellerna. Klimatförändringen är jämfört med många andra hållbarhetsutmaningar ett enormt stort och mycket komplext fenomen. Därför används i Lärarens klimatguide mycket få allmänna begrepp som exempelvis hållbar utveckling och man koncentrerar sig nästan uteslutande på klimatförändringen.

The Value Web
På denna sida hittar du information om följande:
Orsaker och konsekvenser till klimatförändringen
Begränsning och anpassning till klimatförändringen
Var finns ytterligare information?
Vad kan olika vetenskapsgrenar bidra med för att man ska kunna förstå klimatfrågor?
– Naturvetenskapens synvinkel på klimatförändringen
– Samhällsvetenskapens synvinkel på klimatförändringen
– Humanismens synvinkel på klimatförändringen
– Konstens synvinkel på klimatförändringen
– Handlingssättets synvinkel på klimatförändringen
Orsaker och konsekvenser till klimatförändringen

Louis Vest
Med klimatförändring menas ökning av växthuseffekten. Vissa gaser i atmosfären fungerar på samma sätt som glaset i växthuset: de släpper solljuset ner på jordytan men förhindrar en del av strålningen, som förvandlats till värme, att reflekteras tillbaka uti rymden. Växthuseffekten orsakad av växthusgaserna gör att vår planet är gynnsam att leva i: utan nämnda effekt skulle jordens medeltemperatur vara -18 grader, det vill säga 33 grader kallare än den nuvarande temperaturen.
Mänskligheten förorsakar en enorm mängd växthusgaser som förstärker den naturliga växthuseffekten. Till följd av detta förändras klimatet. De viktigaste växthusgaserna som människan skapar är koldioxid (CO2), metan (CH4) och dikväveoxid (N2O). Den mest betydande källan för utsläpp är användning av fossila bränslen, det vill säga kol, olja och naturgas i energiproduktion och trafik. Växthusgaser uppstår även i jordbruk, industriprocesser, soptippar och skogsbränder.
Klimatet har alltid förändrats men den nuvarande förändringen i samband med den industriella revolutionen är ovanligt snabb. Den yttersta orsaken till klimatförändringen är problemen i våra samhällssystem. Problemen har uppstått i samband med den industriella revolutionen, utvecklingen av konsumtionssamhället, energipolitiken och marknaders funktionssätt. För att förstå klimatfrågor måste man kunna hantera naturvetenskapliga frågor och även frågor om samhällens funktionssätt samt moral, värden och rättvisa.
Konsekvensen av klimatförändringen är att nederbördsmängder, temperaturer och gassammansättningen i atmosfären ändras. Förändringarna är olika i olika delar av världen men huvudregeln är att temperaturer höjs och det förekommer extrema väderförhållanden: torkan och skyfallen ökar och orkaner blir kraftigare. Dessutom minskar mängden snö och glaciärer, och havsnivån höjs. I naturen betyder detta att många livsformer får svårt att klara sig eftersom de inte hinner anpassa sig till den snabba klimatförändringen. Men å andra sidan gagnar klimatförändringen vissa arter. För människor orsakar klimatförändringen förutom förändringar i naturförhållanden även samhällelig oro och ojämlikhet, brister i genomförandet av mänskliga rättigheter, svårigheter i födoproduktion, framväxt av nya sjukdomsområden och ekonomisk instabilitet.
Begränsning och anpassning till klimatförändringen

Steve Oliver Too
Mot bakgrund av aktuell kunskap om klimatförändringen är det inte längre möjligt att stoppa den eftersom de redan befintliga klimatutsläppen värmer upp atmosfären hundratals år framåt. Den mänskliga verksamheten är avgörande i den fortsatta klimatförändringen och den katastrofala klimatförändringen kan fortfarande förhindras om viljan finns. Och för detta behövs aktörer såsom stater, kommuner, företag, skolor och medborgaraktivister som alla har en roll i detta arbete.
Begränsning av klimatförändringen kräver stora förändringar i vår livsstil: begränsande åtgärder ska vidtas såväl i energiproduktion, industri, trafik, boende som i jordbruk. Även naturens egna kolsänkor, exempelvis skogarnas kolbindningsförmåga, ska förstärkas. Konkret kan samhället förändras genom att utveckla nya lösningar och tillämpa dem genom lagstiftning, subventioner och beskattning, genom bra samhällsplanering, utbildning och kommunikation, genom att forska och utveckla nya produkter och tjänster, genom att ständigt ta upp klimatfrågan i olika sammanhang, och genom att observera aktuella tillstånd och förfaringssätt på ett konstruktivt och kritiskt sätt.
Eftersom följderna och konsekvenserna av klimatförändringen inte längre kan helt stoppas har anpassningen till dem redan börjat. Syftet med anpassningsåtgärderna är att minska sårbarheten i natursystem och samhällen. Konkret kan anpassningen ske genom att ta hänsyn till förändringar i klimatförhållanden i planläggning och byggande, genom att utveckla försäkringssystem samt genom att skydda våtmarksområden, skogar och mångfald i jordbrukssystem.
Var finns ytterligare information?

UN ISDR
Klimatförändringen har beskrivits i tusentals och åter tusentals längre och kortare texter och från olika synpunkter. Lärarens klimatguide uppmanar er att ta en närmare titt på följande källor:
- Klimatguiden.fi är en webbplats skapad av Meteorologiska institutet, Finlands miljöcentral samt Forsknings- och utbildningscenter för samhällsplanering vid Aalto-universitetet där olika aktörer har samlat forskningsbaserad information om klimatförändringen. http://ilmasto-opas.fi/sv/
- Utvärderingsrapporterna från FN:s klimatpanel (IPCC) erbjuder en omfattande och aktuell sammanfattning av klimatvetenskapliga resultat. Senaste rapporten är publicerad 2013–2014 i tre delrapporter samt en syntesrapport som sammanfattar de tre delrapporterna. https://www.ipcc.ch/report/ar5/
- Ilmasto.nyt är ett nätstudieprogram och studiematerial producerat av Sitra (Jubileumsfond för Finlands självständighet), Helsingfors universitet, Villmanstrands tekniska universitet samt yrkeshögskolan Metropolia. Materialet kan användas i akademiska studier om klimatet, och delar av materialet kan även användas i undervisningen i grundskolan och gymnasiet. www.ilmastonyt.fi (finska) eller http://www.climatenow.fi (engelska)
- Nättidskriften CO2-raportti har gjort en kompakt och omfattande beskrivning om klimatförändringen: http://www.co2-raportti.fi/?page=ilmastonmuutos
och publicerar klimatbaserade nätnyheter även lokalt i Finland
http://www.co2-raportti.fi(påfinska) - På webbplatsen Ilmasto.org finns mycket information om klimatförändringen. Man har bland annat använt denna webbsida som källa i ovanstående beskrivningen om klimatförändringen: http://ilmasto.org/ilmastonmuutos/lyhyesti(påfinska)
- Al Gore förklarar klimatdebattens nuvarande läge i videon The case for optimism on climate change:
https://medium.com/@algore/the-case-for-optimism-on-climate-change-251a955681b1#.e9k0c9xi1 - På Sitras webbsida förklaras många begrepp avseende klimatförändring och hållbar livsstil. https://www.sitra.fi/sv/artiklar/vad-betyder-begreppen/
Vad kan olika vetenskapsgrenar bidra med för att man ska kunna förstå klimatfrågor?
Olika vetenskapsgrenar tolkar klimatförändringen ur olika synpunkter och förändringens olika sidor framhävs på olika sätt. Vissa vetenskapsgrenar anser att orsaker till och konsekvenser av klimatförändringen är centrala frågor och andra å sin sida anser att lösningsmodeller är det viktigaste. Trots att olika synpunkter kan verka något motsägelsefulla är det inte så i praktiken utan olika synpunkter kompletterar varandra. Utöver vetenskaplig information erbjuder Lärarens klimatguide även tillämpningar för vardagslivet.
Men man ska komma ihåg att kunskapsuppfattningar inom olika vetenskapsgrenar avviker från varandra och om man inte är medveten om detta kan forskningsresultaten från en vetenskapsgren, som man själv inte är förtrolig med, verka ”ovetenskapliga”. Där en kritisk sociolog är försiktig med att tro för mycket på ett enda närmandesätt och efterlyser kontext, värden och intressegrupper presenterar naturvetenskapen faktakunskap om sitt forskningsobjekt: forskningsresultat inom klimatvetenskap grundar sig på förändringar som man upptäckt och mätt i miljön och där det efter en kritisk granskning i regel finns endast en rätt tolkning. Havsnivåhöjning, höjd medeltemperatur i havsvatten och atmosfären, havsförsurning, minskning av dalglaciärer och andra förändringar som upptäckts i jordens klimat är exempel som inte är åsiktsfrågor. Om klimatpolitik finns det däremot gott om olika synpunkter vars inbördes värdesättning, val av rätta politiska åtgärder och övervägning av olika alternativ grundar sig på värden, synpunkter och kontext.
Nedan presenteras kanske en aning stereotypiska beskrivningar ur olika synvinklar. Syftet är att göra de många olika synpunkterna synliga och genom dessa leda läsaren djupare in i ämnet.