Klimatförändringen i textilslöjdundervisning
Klimatförändringen påverkar människors liv och naturmiljöer nu och särskilt i framtiden. Även om textilbranschen inte är den som orsakar mest växthusgasutsläpp har modebranschen sin plats i problemlösningen av klimatfrågan, och textilslöjdläraren har sin roll som klimatpedagog i konsumentfostran. Undervisning i textilslöjd ska hjälpa oss att bättre förstå klimatförändringen och att bygga upp en klimatvänlig värld.

Georgie Pauwels
Textilslöjdartikeln består av följande delar:
Vad vill du kommunicera med din klädsel?
Textilier påverkar miljön på många sätt
– Naturfiber eller konstfiber?
Miljöpåverkan under klädplaggets hela livscykel
– Från fiberproduktion till avfallshantering
– Det går att minska avfall
– Minskad miljöbelastning under klädplaggets livslängd
– Certifikat visar inte klimatvänlighet
Modevärlden begränsar klimatförändringen
Uppgifter
Bildgalleri
Källor och ytterligare läsning
Vad vill du kommunicera med din klädsel?

Anna Marie Gearhart
Klädstilen är ett mycket mångdimensionellt fenomen. Den har både praktisk, estetisk och kommunikativ dimension. Ur den praktiska synvinkeln är klädernas uppgift att skydda vår kropp. Då står klädernas fysiologiska egenskaper, materialets hållbarhet och känsla samt klädernas form i centrum.
Textilier påverkar miljön på många sätt

faungg’s photos
Textilindustrin orsakar negativa miljöeffekter och etiska problem. Bomullsodlingen kräver enorma mängder vatten och i en traditionell bomullsodling används rikligt med kemisk gödsel och bekämpningsmedel. Det förbrukas mycket vatten och kemikalier även i alla andra faser av textiltillverkningen. En av de största utmaningarna i textilindustrin är de etiska synvinklarna i produktionen såsom dåliga och till och med farliga arbetsförhållanden för arbetarna i låglöneländer.
Textilindustrin orsakar även klimatutsläpp men det talas det mindre om jämfört med miljöproblem och etiska problem. Produktionen i textilindustrin är enorm: årligen produceras 150 miljarder klädesplagg. Även om kläder och skor utgör bara en liten del av koldioxidavtrycket på det personliga planet hör textilindustrin på grund av sin storlek de största industrier som orsakar klimatutsläpp strax efter energiindustrin och den kemiska industrin. Textilindustrin är mycket energiintensiv, det vill säga tillverkning av textilier förbrukar mycket energi i alla steg i produktionskedjan.
Ur klimatpedagogikens synvinkel är det viktigt att man inte blandar ihop andra miljöproblem eller etiska problem med klimatpåverkan. Textiliernas klimatpåverkan uppstår framför allt just från energin som används i textiltillverkning. Även koldioxidavtryck från textilvård (tvätt, torktumling, strykning) är betydande.
Miljöpåverkan under klädplaggets hela livscykel
Den mest betydande miljöpåverkan från textilier kommer av energi- och vattenförbrukning samt för både miljön och människan skadliga kemikalier som används i alla steg i produktionskedjan, allt från råvaruproduktion till färdigt klädesplagg.
Med produktens livscykel menas dess olika faser från produktion av råvara till eliminering av produkten. Enligt livscykelanalyser uppstår mest miljöeffekter från textilier:
- vid fibertillverkning samt vid färgnings- och finishprocessen.
- vid textilanvändning: energi- och vattenförbrukning vid tvätt, torkning och strykning.
Tillverkning av tråd och tyg, klädsömnad, transport, lagerhållning och textilavfall har emellertid mindre miljöpåverkan.
Modevärlden begränsar klimatförändringen

The Factionist – ethical apparel
Olika organisationer och folkrörelser har tagit ställning till många missförhållanden inom textilindustrin. Bra exempel på dessa är FashionRevolution samt Greepeaces Detox-kampanj som lyfter fram branschens problem och som har lyckats få många storföretag inom textilbranschen att sluta använda farliga kemikalier i sina produktionsprocesser. En bra lösning i bekämpning mot engångsanvändning av kläder är låneverksamhet som redan finns i många orter i Finland.
Även klimatfrågan står på modebranschens agenda eftersom klimatförändringens konsekvenser redan påverkar branschen. När vintrarna blir varmare minskar efterfrågan på vinterkläder när det inte finns behov för tjocka vinterjackor eller vinterkläder. Förändringen kan redan ses i försäljningssiffrorna hos textilföretagen som inte har förberett sig för detta. Det kanske inte finns något behov för särskild vintersäsong i framtiden vilket skulle helt förändra modevärldens system som är uppbyggda kring fyra årstider.
Uppgifter
1. Miljöagent i klädbutik
Gå till din favoritbutik eller någon annan butik där man säljer kläder och granska dessa med miljöagentens ögon. Observera följande:
- Är butikens allmänna intryck miljövänligt?
- Ser nu någonstans bilder eller texter där man kommunicerar det ekologiska (t.ex. ekologiska material eller återvinning)?
- Har produkter som säljs i butiken miljövärden som du vet finns men som butiken inte direkt kommunicerar utåt?
- Har kommunikationen om miljövärden samband med grönmålning eller andra inkonsekvenser? Finns det utöver miljövänliga produkter även produkter utan miljömärkning?
Eleverna samlar klädreklam och diskuterar vilka marknadsföringsmetoder inriktade på konsumenten har använts. Framhåller reklamen miljövärden? Finns det tecken på grönmålning?
3. Klädbranschens klimatcertifikat
Aktuella miljöcertifikat för textilier anger inte hur klimatvänlig en produkt är. Därför ska eleverna utarbeta ett eget klimatcertifikat för kläder! Certifikaten utarbetas i grupper eller parvis med hjälp av följande instruktioner. Andra miljöcertifikat kan stå som exempel och dessutom är det bra att utnyttja information om textilindustrins klimatutsläpp.
- Vad heter certifikatet?
- Vad för sorts klimatutsläppsminskning under klädesplaggets livscykel anger certifikatet?
- På vilket sätt kan klädtillverkare få certifikat?
- Hur ser certifikatmärket ut? Rita det på papper och skriv informationen under logotypen.
Eleverna kan ha en utställning med rubriken Ny märkning anger klädernas klimatvänlighet genom att samla alla certifikat på klassrumsväggen.
4. Lappa och laga-workshop
Det går att laga kläder och göra dem mer moderna på många sätt så man behöver inte alltid skaffa nya kläder. Av gamla kläder kan man sy nya eller lappa med en stilig utsmyckning och plagget blir som nytt. Eleverna anordnar workshopen och tar med sig hemifrån trasiga kläder, till exempel trasiga strumpor eller knapplösa skjortor. Eleverna lagar och smyckar tillsammans kläder som därmed får ett nytt liv!
5. Klädbytesbaluns
Ett använt klädesplagg är alltid mer miljövänligt än ett nytt. Eleverna anordnar i skolan klädbytesbaluns eller bytestorg. En grupp måste organisera evenemanget och se till att allt flyter hela dagen. Bytestorget fungerar genom principen ”ta med dig in när du kommer och ta med dig ut när du går”. Om kläderna tycks försvinna utan bevakning kan de som har med sig kläder in få ett kvitto med vilket de kan ta med sig ett plagg ut. Vissa skolor har använt en modell där någon som har med sig tre eller flera plagg kan få två byteskuponger.
Idén till uppgift 4 och 5 har tagits från Jordens vänners guide Från tanke till handling!
http://www.kierratyskeskus.fi/files/8692/Tuumasta_toimeen1_5_pieni.pdf
Bildgalleri
Källor och ytterligare läsning
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pukeutumisen_tutkimus
Kuluttaja, identiteetti ja vihreät vaatteet. Huomioita turkulaisten opiskelijoiden vihreiden vaatteiden kulutuksesta (Virtanen 2010)
https://doria.fi/bitstream/handle/10024/114028/12748.pdf?sequence=1
http://www.motivanhankintapalvelu.fi/tietopankki/tekstiilit
The Carbon Footprint of Textiles (Jungmichel, Systain Consulting 2010)
http://www.ci-romero.de/fileadmin/media/informieren-themen/gruene_mode/Jungmichel._Systain.pdf
Sustainable Apparel Materials (Kirchain ym. Materials Systems Laboratory, MIT 2015)
http://msl.mit.edu/publications/SustainableApparelMaterials.pdf
Tekstiilit (Motivan hankintalpalvelu)
http://www.motivanhankintapalvelu.fi/tietopankki/tekstiilit
Tietoinen valinta (outilespyy.com)
http://outilespyy.com/tietoinen-valinta/#
Asiantuntija: Risat vaatteet saa yhä laittaa sekajätteeseen (YLE 2016)
http://yle.fi/uutiset/asiantuntija_risat_vaatteet_saa_yha_laittaa_sekajatteeseen/8681560?ref=leiki-uu
Näin pyykkäät pesukoneelle pitkää ikää (YLE 2014)
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/02/18/nain-pyykkaat-pesukoneelle-pitkaa-ikaa
Mihin tekstiilijäte oikein kuuluu? (Turkulainen 2016)
http://www.turkulainen.fi/artikkeli/383530-mihin-tekstiilijate-oikein-kuuluu
Tieto, kritiikki, toiminta, vastuu – pohdintaa kestävän kehityksen ja eettisen kuluttamisen näkökulmista käsityössä. Räisänen, R. ja Laamanen, T. K. 2014. Teoksessa S. Karppinen, A. Kouhia ja E. Syrjäläinen (toim.) Kättä pidempää: Otteita käsityön tutkimuksesta ja käsitteellistämisestä. Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja 33. Helsinki: Helsingin yliopisto. s. 48-61.
https://helda.helsinki.fi/handle/10138/43167
Two Steps Forward. Why Nike and MIT see textiles as material to climate change (Greenbiz.com)
https://www.greenbiz.com/article/why-nike-and-mit-see-textiles-material-climate-change
How Global Warming Is Already Changing the Fashion Industry (fastcodesign.com)
http://www.fastcodesign.com/3055868/how-global-warming-is-already-changing-the-fashion-industry
Making Climate Change Fashionable – The Garment Industry Takes On Global Warming (Forbes.com)
http://www.forbes.com/sites/jamesconca/2015/12/03/making-climate-change-fashionable-the-garment-industry-takes-on-global-warming/#7d48f951778a
What the COP21 Climate Agreement Means for Fashion (businessoffashion.com)
http://www.businessoffashion.com/articles/intelligence/what-the-cop21-climate-agreement-means-for-fashion