Klimatförändringen i språkundervisning
Klimatförändringen är det mest allvarliga miljöproblemet som någonsin drabbat mänskligheten. Den påverkar människors liv och naturmiljöer nu och konsekvenserna kommer att tillta i framtiden. Konsekvenserna av den mänskliga verksamheten är avgörande i utveckling av klimatförändringen men den katastrofala klimatförändringen kan fortfarande förhindras om bara viljan finns. För att begränsa klimatförändringen behövs internationellt samarbete samt kunskap, kompetens och arbetsformer som samarbetsparterna kan dra nytta av. Språkkunskaper är en nödvändig förutsättning i dessa sammanhang. En blivande engagerad medborgare behöver även mediekompetens och för träning av denna kompetens är klimatförändringen ett utmärkt och praktiskt övningsobjekt.
Språkundervisningsartikeln består av följande delar:
Språkläraren som klimatpedagog
Internationellt samarbete lösning till klimatförändringen
– Stater ingår avtal i FN:s klimatpanel
– Utsläpp måste minskas i alla samhällsområden
– Internationellt samarbete kräver kulturell förståelse
Klimatfostran är även mediefostran
– Källkritik behövs
– Kommunikation till hjälp i begränsning av klimatförändringen
Uppgifter
Bildgalleri
Källor och ytterligare läsning
Språkläraren som klimatpedagog

Jirka Matousek
Språkläraren lotsar eleverna och förmedlar en viss världsbild genom att välja textavsnitt, hörförståelseövningar och teman i konversationsuppgifter. Språkläraren är således tillsammans med andra vuxna i skolan en jämbördig klimatpedagog. Det är alltid läge att ta fram miljösynvinkeln och öppet diskutera den när tillfället ges. Diskussion och övning i praktiska kommunikationskunskaper hjälper eleven att utvecklas till en deltagande och aktiv medborgare.
Internationellt samarbete lösning till klimatförändringen

PROUnited Nations Photo
Klimatförändringen orsakar stora förändringar i naturmiljöer men ur människans synvinkel är det framför allt ett samhällsproblem. Människorna har gemensamt orsakat klimatförändringen och samarbetet är också enda sättet att lösa problemet. Även enskilda människors konsumtionsval har betydelse men ännu mer avgörande är många människors gemensamma beslut, till exempel om våra energiproduktionsformer, planläggning, tågrutter och lönenivå.
Enligt läroplanerna ska språkundervisningen hjälpa elever att förstå olika kulturer och olika språkgemenskapers värdegrunder. Klimatförändringen och begränsning av den genom internationellt samarbete är en av dessa konkreta och viktiga frågor.
Klimatfostran är även mediefostran
Klimatfrågan dyker upp i alla tänkbara medier. Frågan tas upp i sociala medier, i nyheter, i diskussionsprogram i tv, i vetenskapliga publikationsserier, i debattinlägg på internet, i romaner och medborgarorganisationers kampanjer. I denna djungel av olika budskap måste engagerade medborgare vara både mediekritiska mottagare och skickliga avsändare av budskap i olika kanaler. Språkläraren har en nyckelposition i att lära ut dessa färdigheter.
Uppgifter
Uppgifterna i Lärarens klimatguide erbjuder för närvarande material endast på engelska men lärare i andra språk kan ta inspiration av uppgifterna. Uppgifterna står under rubriken Climate conference och ger möjlighet att hantera klimatfrågor i undervisningen områdesvis men även enskilda uppgifter kan användas som de är.
För begränsning av klimatförändringen anordnas globala klimatkonferenser. Anordna med dina elever egen klimatkonferens under kursens eller periodens gång där eleverna samlar klimatkonferensmärken (badges). Eleverna ska genomföra olika uppgifter på engelska med klimat som tema. Eleverna får ett konferensmärke när de har klarat ett delområde. Ett delområde tar en lektion eller delar av lektioner allt efter lärarens bedömning. I slutet av kursen eller perioden har eleven samlat alla märken och på detta sätt klarat genom hela konferensen.
Märkessamlandet motiverar elever och de kan se själva hur projektet framskrider. Samlarmärkena kan dessutom användas i samband med extra uppgift eller självständig uppgift som extra material under kursens eller periodens gång. Samlarmärkena kan även delas ut först när hela konferensen är avklarad efter flera kurser.
a) Key Concepts
Gå genom texten tillsammans.
- Text, årskurs 7 och 8 http://climatekids.nasa.gov/climate-change-meaning/
- Text, årskurs 9 http://climatekids.nasa.gov/climate-change-evidence/
- Text, gymnasiet http://www.ecy.wa.gov/climatechange/FAQ.htm
→ Uppgift: samla parvis eller tillsammans centrala termer på padlet-anslagstavlan och leta i ordböcker eller på nätet vad orden heter på svenska. Presentera resultatet för hela gruppen.
→ Uppgift: Spela Alias eller Rita och gissa med de gemensamt samlade och genomgångna termerna.
Exempel på centrala termer:
atmosphere, carbon dioxide, carbon, climate, climate change, ecosystem, ecological, extinct, fossil fuel, global warming, greenhouse gas, greenhouse effect, sea level rise, solar energy, storm
b) Listening the Basics
Videofilm där grunderna till klimatförändringen förklaras samt tillhörande uppgifter:
http://www.esolcourses.com/content/topics/environment/climate-change/climate-change-listening-activities.html
Hörförståelse och tillhörande uppgifter på engelska (i vissa finns hela lektionsplaner).
http://www.henry4school.fr/Ecology/global-warming/warming.htm
b) Facts and Figures
Eleverna läser bifogade texter och diskuterar och svarar på frågor utifrån texterna: Varför är statistikkunskap viktig vid diskussioner om klimatförändringen? Vad visar statistiken?
- Årskurs 7 och 8 http://climatekids.nasa.gov/graphs/
- Årskurs 9 och gymnasiet http://climate.nasa.gov/evidence/
a) National Presentation
Uppgift: Eleverna (själv, parvis eller i smågrupper) letar fram information och sammanställer collage om orsaken och konsekvenserna till klimatförändringen i Finland och förbereder en kort och kompakt presentation på engelska. Uttryckssättet är fritt: ord, videofilm eller något annat. Collaget presenteras vid en internationell konferens. Läraren kan styra ämnesvalet och presentationssättet i enlighet med gruppens ålder och nivå.
b) Walking in Someone Else´s Shoes
Människorna lever i mycket olika verkligheter i olika delar av världen och klimatförändringens konsekvenser och möjligheterna till anpassning varierar. Skapa en dramaföreställning angående klimatförändringen. Instruktioner och material hittar ni här (Activity 3, s. 14–15):
https://www.trocaire.org/sites/trocaire/files/education/lent2015/climate-primary-resource-trocaire.pdf
a) Critical Reading
Uppgift: Leta fram från engelskspråkiga tidningar eller nättidningar artiklar om klimatförändringen eller ekologiskt liv eller miljövård. När du hittar en artikel som du är intresserad av läs den noggrant och skriv en kort sammanfattning på svenska. Presentera den för andra i klassen om möjlighet finns.
Läraren kan leta fram lämpliga tidningar eller artiklar av vilka eleverna gör en sammanfattning. Lättlästa texter finns här: http://climatekids.nasa.gov/menu/know/
b) Interview
Uppgift: Skriv tre (eller fler beroende på årskursen) frågor på engelska om klimatförändringen. Ni kan göra uppgifterna även parvis. Ställ frågorna till andra elever och skriv upp svaren.
Även grammatik kan övas på frågemeningar i enlighet med elevernas nivå och läroplan (t.ex. frågor om hjälpverb eller konditionalis).
a) What´s your carbon footprint?
Uppgift: Ta reda på hur ditt koldioxidavtryck ser ut.
http://ecologicalfootprint.com
b) What Can One Do?
Bekanta er med nätsidan:
http://www.ecy.wa.gov/climatechange/whatucando.htm
eller
http://www.preventclimatechange.co.uk/prevent-climate-change.html
→ Uppgift: Ta fram fyra för dig viktigaste klimatvänliga handlingar eller hitta på egna lösningar och gör av dessa ANTINGEN en hustavla i klassrummet eller lägg upp ett inlägg på sociala medier på din vägg eller ditt konto (tips: ta en bild på din hustavla) – på det här sättet sprider du ett bra budskap vidare!
c) Youth leaders
Läs bifogad artikel och/eller se videofilmen om unga miljöaktivister och skriv upp de motiv som de anger varför de vill agera för begränsning av klimatförändringen.
http://www.teenvogue.com/story/eco-friendly-environmentalist-leaders-saving-the-planet
Spel med klimattema hittar du här: http://climatekids.nasa.gov/menu/play/
och här: http://climate.nasa.gov/climate_resource_center/interactives/quizzes
https://www.teachingenglish.org.uk/article/climate-change
Bildgalleri
Källor och ytterligare läsning
http://blogs.helsinki.fi/ilmastomuuttaakaiken/2015/10/20/onko-ilmastopakolaisia/
Ilmastonmuutos kuriin nykyisillä ratkaisuilla (Sitra 2015)
http://www.sitra.fi/uutiset/tulevaisuus/ilmastonmuutos-kuriin-nykyisilla-ratkaisuilla
Kansainväliset ilmastoneuvottelut (Ympäristöministeriö)
http://www.ym.fi/fi-FI/Ymparisto/Ilmasto_ja_ilma/Ilmastonmuutoksen_hillitseminen/Kansainvaliset_ilmastoneuvottelut
Miten Pariisin ilmastosopimus etenee? (Kuokkanen, Ympäristöministeriö 2015)
http://www.ym.fi/fi-FI/Ymparisto/Ilmasto_ja_ilma/Ilmastonmuutoksen_hillitseminen/Kansainvaliset_ilmastoneuvottelut/Pariisin_ilmastosopimus/Miten_Pariisin_sopimusprosessi_etenee(37358)
Neuvotteluprosessi (Ilmasto.org) http://ilmasto.org/neuvotteluprosessi
Unescon kulttuurista moninaisuutta koskeva yleismaailmallinen julistus (Opetus- ja kulttuuriministeriö) http://www.minedu.fi/OPM/Kansainvaeliset_asiat/kansainvaeliset_jaerjestoet/unesco/sopimukset/kulttuurisenmoninaisuudenjulistus
Media unohti aikamme suurimman katastrofin (Leipola, Vihreä Lanka 2012)
http://www.vihrealanka.fi/uutiset/media-unohti-aikamme-suurimman-katastrofin
Näkökulmia mediakasvatukseen (Kynäslahti, Kupiainen & Lehtonen (toim.), Mediakasvatusseuran julkaisuja 1/2007)
http://www.mediakasvatus.fi/publications/ISBN978-952-99964-1-4.pdf
Is it worth trying to ”reframe” climate change? Probably not. (vox.com)
http://www.vox.com/2016/3/15/11232024/reframe-climate-change
Pallo jalassa – ilmastonmuutos ahdistaa (Maailman kuvalehti 2009)
https://www.maailmankuvalehti.fi/2009/11/pitkat/pallo-jalassa-ilmastonmuutos-ahdistaa