Klimatförändringen i religionsundervisning
Klimatförändringen påverkar människors liv och naturmiljöer nu och särskilt i framtiden. Under årtionden har det gjorts försök att lösa miljöproblemen med hjälp av vetenskap, uppfostran, politik, ekonomi, lagar och teknik utan att än så länge kommit till önskat resultat. Därför är det dags att fråga vad religionen kan bidra med i lösning av klimatförändringen. Religionen kan ha en roll i naturskydd, värderingar och i att uppmuntra sina anhängare att agera för vår gemensamma framtid. Undervisning i religionskunskap ska hjälpa oss att bättre förstå klimatförändringen och att bygga upp en klimatvänlig värld.

CAFOD Photo Library
Religionskunskapsartikeln består av följande delar:
Vård av stukad naturrelation
Olika religioners naturrelation har gemensamma drag och skillnader
Religiösa värderingar uppmuntrar till klimataktion
Kyrkan begränsar klimatförändringen
Bekämpa klimatångest
Uppgifter
Bildgalleri
Källor och ytterligare läsning
Vård av stukad naturrelation

ONETERRY. AKA TERRY KEARNEY
För tusentals år sedan levde jägar- och samlarfolk som en del av naturen, helt på naturens villkor. När människan lärde sig att utnyttja elden och bruka jord, och när den industriella revolutionen senare uppstod möjliggjorde dessa faktorer så småningom allt större hänsynslöshet, längre livslängd och ökad välfärd. Livsmedelsproduktionen har blivit allt effektivare. Energiproduktionssystemet möjliggör elektricitet som hjälpmedel i arbete och att värma upp hemmen. Med hjälp av hjul och bränslemotor kan vi förflytta oss från en plats till en annan utan muskelkraft, utan att bry oss om begränsningar som vår kropp förser oss med. Uppfinningar som ökar vår välfärd och underlättar vår vardag har, utan att vi märkt eller menat det, lett oss till en miljökris.
Olika religioners naturrelationer har gemensamma drag och skillnader

Kumaravel
Vår naturrelation formas av vår världsbild. När det talas om relationen mellan religion och natur vill man ofta betona skillnaderna i olika religioners synsätt och framföra synpunkter att en del av religioner är närmare naturen och miljövänligare än andra. Från och med mitten av 1980-talet har representanter för världsreligioner dock börjat samarbeta i miljöfrågor. Även om dialogen mellan religioner är i många frågor en utmaning har miljöfrågorna visat sig vara en kanal för gemensamma åsikter. Även forskning pågår avseende ämnet.
Religiösa värderingar uppmuntrar till klimataktion

michael_swan
Klimatförändringen är mycket mer ett etiskt och moraliskt problem än naturvetenskapligt problem. Det är också fråga om rättvisa och vad som är värdefullt.
För att lösa miljöproblemen behövs etiska gärningar men grunden för gärningarna anses vara i dogmatik, inte i etik. Att agera för hela skapelsen är för en kristen först och främst en religiös skyldighet vilket avspeglas i individens praktiska gärningar.
Kyrkan begränsar klimatförändringen

Stephen D. Melkisethian
Som det har konstaterats ovan kan religionen ha en mycket kraftig inverkan på individers, gruppers och samhällens världsbilder, värderingar, attityder, beslut och beteende, både det negativa och positiva. Religioner kan således erbjuda alternativa sätt att se naturens kulturella, moraliska och andliga betydelser samt definiera människans plats i naturen och hur hon borde behandla andra levande varelser. Många religioner anser naturen vara helig. Oftast vill man skydda och respektera det som är heligt eller som har andlig betydelse.
Bekämpa klimatångest

Peter.Bowden
Eftersom problemet med klimatförändringen är så mångdimensionellt och stort väcker den lätt ångestkänslor även hos vuxna. För att upprätthålla funktionsförmågan är det viktigt att kunna hålla hoppet vid liv. Vi kan fortfarande undvika de katastrofala konsekvenserna av klimatförändringen. Även om kommande generationer måste leva med konsekvenserna av den nuvarande klimatförändringen är det dock möjligt att bevara vår nuvarande välfärdsnivå. Ett stort antal människor arbetar ständigt med att begränsa klimatförändringen.
Tron kan vara en tröst mot ångest och vanmakt som klimatförändring väcker. Kristendomen sprider budskap om hopp och uppmuntrar att älska och respektera skapelsen. Kristendomens Gud är barmhärtig och ger krafter att försöka igen om man misslyckas med att förändra livsstilen. Även individen kan vara barmhärtig mot sig själv och man behöver inte bära hela världens bördor på sina axlar. Även en barnslig beundran över skapelsens rikedomar kan ge tröst. Att ha kvar den fascinationen i livet kan vara en motkraft till hopplöshet, vanmakt och meningslöshet.
Uppgifter
Eleverna bekantar sig med deklarationen om de mänskliga rättigheterna och diskuterar hur de mänskliga rättigheterna genomförs i vår tid. Och hur påverkar klimatförändringen detta? Hur kommer det att se ut exempelvis 2030? Vilka åtgärder kan vidtas så att de mänskliga rättigheterna förverkligas i världen nu och i framtiden?
Eleverna tar reda på olika religionssamfundens synpunkter på klimatförändringen och skriver små föredrag av dessa. Material hittar ni här:
Climate change statements from world religions (The forum religion and ecology at Yale)
http://fore.vale.edu/climate-change/statements-from-world-religions/
Den evangelisk-lutherska kyrkan anordnar före påsk en Ekofasta-kampanj. Eleverna kan diskutera vad de vill avstå från under fastan eller under en annan tidpunkt för att begränsa klimatförändringen. Ekofasta före påsk: http://www.ekofasta.fi/
Tips för diskussionsunderlag hittar ni i den evangelisk-lutherska kyrkans klimatprogram eller i din egen kyrkas klimatprogram.
Eleverna gör en utflykt ut i skogen eller genomför ett ljudlandskap i klassrummet till exempel med hjälp av en YouTube-video. Som motsats till naturljud kan stadens ljudlandskap diskuteras. Vilket av dem föredras? Förutom naturens andlighet kan eleverna diskutera koldioxidutsläpp och kolbindning som ljudlandskap är upphov till.
- Hur skulle det vara om skogens ljudlandskap byts ut mot ljud av motorsåg. Vilka känslor väcker det? Vad betyder egenvärde? Är naturen i sig värdefull eller definieras dess värde genom nyttan den ger? Vad är vardagsvärden eller instrumentella värden?
- Vem vårdar naturen? Vem tar hand om naturen, skogen, landskapet?
Bildgalleri
Källor och ytterligare läsning
http://www.ekonisti.fi/binary/file/-/id/3/fid/149/
Kristinuskon sanomaan kuuluu ihmisen vastuu luomakunnasta (evl.fi)
http://evl.fi/EVLfi.nsf/Documents/E8F0D5EB31B22736C225705900378BD0?OpenDocument&lang=FI
Religion and Environmentalism (Wikipedia)
https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_and_environmentalism
Luonnon ja ihmisen suhde uskonnoissa ja tieteessä (Pauhakari, Lehto ry)
http://lehto-ry.org/luontosuhdejuttu.html
Ortodoksisuus ja ekologia. Kirkko on jatkuvan helluntain yhteisö (ortodoksi.net)
http://www.ortodoksi.net/index.php/Ortodoksisuus_ja_ekologia
Islamic Declaration on Global Climate Change
http://islamicclimatedeclaration.org/islamic-declaration-on-global-climate-change/
Kymmenen teesiä ekoteologiasta ja ympäristökasvatuksesta (Pihkala, Ekonisti)
http://www.ekonisti.fi/pohdittavaa/panun+10+teesia/
Miten paha on, jos ilmastonmuutos vie ihmiseltä elämän? (HS 2014)
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1416025142509
Climate change statements from world religions (The Forum Religion and Ecology at Yale)
http://fore.yale.edu/climate-change/statements-from-world-religions/
Religions and Climate Change (Steffen, Huffington Post Blog 2016)
http://www.huffingtonpost.com/lloyd-steffen/religion-and-climate-change_b_8900316.html
Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo. Panu Pihkala. Kirjapaja (2017).