Multidisciplinärt lärande
Klimatförändringen är ett multidisciplinärt problem och för att lösa det är multidisciplinärt samarbete och varierande kunskaper och färdigheter inom ämnet det viktigaste. Alla läroämnen i skolan kan bidra till klimatlösningar. För detta behövs förutom olika vetenskapsgrenar även alla såväl nuvarande som framtida vuxna liksom nuvarande och framtida ungdomar. Kunskaper och färdigheter i aktiv medborgarskap lär man sig genom att agera och uppleva så därför är klimatförändringen en utmärkt aktivitetsmiljö för denna uppgift.
Lärarens klimatguide innehåller material för undervisning i enskilda läroämnen men hela materialet erbjuder en bra utgångspunkt för mångsidigt och multidisciplinärt samarbete mellan olika läroämnen vad gäller klimatfostran. Nedan presenteras en idé för multidisciplinärt lärande och förhoppningsvis inspirerar den att utveckla andra idéer. Vi önskar inspirerande stunder med multidisciplinär klimatfostran!

Wild Center
Alla läroämnen i skolan kan bidra till klimatlösningar.
Klimatmedborgarens pass
Klimatmedborgarens pass är en multidisciplinär studiehelhet för högstadiet avseende klimatförändring. Studiehelheten kan användas i en mest lämplig klass (årskurs 7–9) utifrån skolans behov. Alla skolor är välkomna att fritt utnyttja och bearbeta idén för egen användning.
Eleverna ska under lektionerna i olika läroämnen arbeta med uppgifter inom ämnet klimatförändring och samla stämplar i Klimatmedborgarens pass. Målet är att eleven får tillfälle att ur olika synpunkter och under handledning av olika lärare fundera kring ämnet och lära sig nödvändiga kunskaper för att lösa klimatförändringen. Skolan kan skapa innehållet i stämplarna utifrån egna behov och resurser. Studiehelheten som innehåller 20 timmar kan indelas mellan fyra olika läroämnen på det sättet att ämnet behandlas under 5 lektionstimmar i varje läroämne.
Genom att använda samma modell är det lätt att planera för en klimattemavecka eller klimattemadag för hela skolan.
Nedan har vi listat idéer på stämplar som ska samlas i passet samt förslag på vilka lektioner stämpeln kan intjänas:
- EFFEKTIV KOMMUNIKATION (modersmål/bildkonst)
– Olika sätt inom klimatkommunikation - VARDAGENS KLIMATLÖSNINGAR (hemkunskap/geografi/idrott)
– Hur kan jag påverka i min vardag och med mina konsumtionsval? - KREATIVA LÖSNINGAR (bildkonst/musik/textilslöjd/modersmål/skrivande/drama)
– Innovativa lösningar för klimatkommunikation och klimatteknik - NATURVETENSKAP (biologi/fysik/kemi/matematik)
– Naturvetenskapliga grunder för klimatförändringen och tillämpning av lösningar - SAMHÄLLSKUNSKAP (samhällskunskap/historia)
– Hur hamnade vi här? / Lösa klimatförändringen genom deltagande i samhället - KLIMATRÄTTVISA (religioner/livsåskådningskunskap/filosofi)
– Etiska och moraliska dimensioner inom klimatförändringen - CLIMATE CHANGE/KLIMATFÖRÄNDRINGEN (önskat språk)
– Lösa klimatförändringen genom interkulturell kommunikation - KLIMAT OCH HÄLSA (hälsokunskap/hemkunskap/idrott)
– Klimatlösningar ger positiv effekt på hälsan - KLIMATFÖRÄNDRING OCH TEKNIK (teknisk slöjd/fysik/kemi)
– Dynamocyklar, självtillverkade solpaneler och andra oppfinnar-jockegrejer - VÄRLDSMEDBORGARE (geografi/modersmål/religioner)
– Klimatförändringen ur alla världsmedborgarnas perspektiv - VÅRT EGET KLIMATPROJEKT (alla läroämnen)
– Eleverna genomför ett eget klimatprojekt i skolan - KLIMATFÖRÄNDRINGEN OCH ARBETSLIVET (elevhandledning + övriga läroämnen)
– Representanter från olika yrkesgrupper intervjuas om ämnet.