Klimatförändringen i modersmåls- och litteraturundervisning
IKlimatförändringen påverkar människors liv och naturmiljöer nu och särskilt i framtiden. Klimatförändringen kan behandlas i modersmåls- och litteraturundervisningen genom många olika slags texter och ur mediefostran synvinkel. Effektfull kommunikation, argumentation och känslouttryck är viktiga färdigheter som är bra att lära sig. Undervisning i modersmåls- och litteraturundervisning ska hjälpa oss att bättre förstå klimatförändringen och att bygga upp en klimatvänlig värld.

UNclimatechange
Modersmåls- och litteraturartikeln består av följande delar:
Mediekompetens som hjälp i klimatfostran
– Nyheter om klimatfrågan varierar
– Klimatförändringen ingen lätt sak ens för en journalist
– Klimatförändringen ett utmärkt område att lära sig mediekompetens
Vetenskapskommunikation som hjälp i världsförändring
Utmaningarna i klimatkommunikationen går att övervinna
– Klimatförändringen är svår att förstå och lätt att förbises
– Tips för att få ut budskapet
Skönlitteratur som förändringskraft
– Klimatförändringen i skönlitteraturen
– Berättelser som känslotolkare
Uppgifter
Bildgalleri
Källor och ytterligare läsning
Mediekompetens som hjälp i klimatfostran

NASA Goddard Space Flight Center
Vetenskapskommunikation som hjälp i världsförändring

Wild Center
Ur samhällsutvecklingens synpunkt är det viktigt att forskningsresultat från den akademiska världen tas upp även i den offentliga debatten och används som grund för beslutsfattande. Det går inte att förändra världen med vetenskapliga artiklar men kanske genom publicering av resultaten.
Med vetenskapskommunikation eller popularisering av vetenskap menas lättfattlig information om vetenskap och nya forskningsresultat till den breda allmänheten eller till en begränsad grupp såsom ungdomar. Vetenskapskommunikatören fungerar liksom tolk mellan vetenskapsvärlden och den breda allmänheten. Dessutom kan vetenskapskommunikationen fungera som experthjälp och förmedling av forskningsresultat till andra forskare och som underlag för beslutsfattare. Exempel på kommunikationskanaler är föreläsningar, sociala medier eller traditionella medier.
Traditionellt har vetenskapsjournalister och informatörer vid forskningsinstitut samt forskarna själva, övriga medier och medborgaraktörer agerat som vetenskapskommunikatörer. Men vetenskapskommunikationen kan även innefatta allt där vetenskap och vetenskaplig kunskap har samband med samhällets övriga verksamhet. Ur denna synvinkel agerar således även vetenskapscentra, museer, tv-program, olika evenemang, webbsidor på internet och lättbegripliga böcker och tidskrifter som vetenskapskommunikatörer. I vår tid finns strävan att i stället för enkelriktad kommunikation upprätthålla en dubbelriktad kommunikation till exempel genom sociala medier.
Vetenskapskommunikationen står inför utmaningar där det centrala är hur vetenskapligt fackspråk och terminologi översätts till mer lättfattligt språk utan att för den skull göra språket för enkelt eller äventyra det detaljerade vetenskapliga budskapet. I regel måste budskapet vara mer förståeligt ju större publik man vill nå. En annan viktig utmaning är motstridigheter i forskningsresultaten eftersom alla forskningsresultat inte alltid kommer fram till samma slutresultat. Då ska budskapsförmedlaren sträva efter att framföra budskapet så allsidigt som möjligt men samtidigt undvika å ena sidan å andra sidan-tänket. Vetenskaplig kunskap är även förknippad med osäkerhet: den är inte den slutgiltiga sanningen utan en ständig process.
Knep i vetenskapskommunikationen
Vetenskapsjournalismens uppgift är inte endast förmedling av information utan läsaren ska även erbjudas betydelsegivande mallar för tolkning och värdesättning. Vetenskapsbaserad klimatkommunikation har sina knep som kan användas även i övrig vetenskapskommunikation:
- För att nå ut med budskapet och väcka intresse är det viktigt att mottagaren kan uppleva att denna trivs med vetenskapsinformationen eftersom en nöjd människa lättare kommer till instinkt hur saker och ting fungerar.
- Rekommendationen är att vetenskapsnyheter ska kryddas med exempel som underlättar förståelsen.
- Populärvetenskap använder ofta bilder och grafik. Bilder lättar upp texten och ger kontrast till den gråa textmassan. Dessutom hjälper bilder att föra vetenskapen närmare läsarens vardag.[/su_spoiler]
Utmaningarna i klimatkommunikationen går att övervinna

World Bank Photo Collection
Klimatförändringen orsakar stora förändringar i naturmiljöer men ur människans synvinkel är det framför allt ett samhällsproblem. Människorna har gemensamt orsakat klimatförändringen och samarbetet är också enda sättet att lösa problemet. Även enskilda människors konsumtionsval har betydelse men ännu mer avgörande är många människors gemensamma beslut, till exempel om våra energiproduktionsformer och planläggning.
Klimatförändringen har behandlats förutom i vetenskapliga texter, nyheter och dokument även i bloggar, insändare, filmer, reklam, teater och skönlitteratur.
Kunskap i källkritik och tolkningsförmåga av medias budskap är viktiga inom klimatfrågor men lika viktigt är det att kunna själv framföra olika budskap: välmotiverade inlägg i sociala medier, insändare, medborgarmotioner samt tal och texter i reklamkampanj. Utöver skriftliga budskap har även videor som innehåller texter, rörlig bild och musik blivit alltmer viktiga.
Utöver textskapande är även kunskaper i framträdande och samverkan centrala. Hur framföra sin åsikt allsidigt och lugnt i en förhandlings- eller debattsituation? Hur bete sig i en mötessituation? Hur hålla en lektion eller ett tal som attraherar åhörare? Modersmålsundervisningen har en central roll vid träning av nämnda färdigheter. Klimatförändringen ska således lösas även vid modersmålslektionerna.
Skönlitteratur som förändringskraft

brlmk
Språk är interaktion: det är nyckeln till fantasi, påverkan, värderingar och känslor. Litteratur är ett kraftigt sätt att förändra världen. Även om förändringarna inte är direkta och synliga direkt har litteraturens stora berättelser möjlighet att förändra vårt sätt att se på världen.
Mest betydelsefullt ur miljörörelsens synvinkel är den amerikanska biologen Rachel Carsons vetenskapliga verk Tyst vår (Silent spring), som kom ut 1962. Publiceringen anses vara startskottet för hela den globala miljörörelsen. Inverkan från skönlitteraturen kan vara lika stor. Hur skulle finnarna uppleva finskheten utan Väinö Linnas verk eller kvinnors ställning utan Minna Canths verk? Berättelser gällande miljö och natur, eller sagor och skildringar lästa under barndoms- och ungdomsåren kan påverka vår relation till naturen.
Uppgifter
Leta fram litteratur om klimatförändringen på ditt språk. Varje elev väljer i boklistan en bok och efter läsningen skrivs en bokrecension. Recensionen kan även skrivas på en affisch som sätts upp på väggen i klassrummet. Affischerna kan även innehålla bilder och symboler som eleverna hittat på själv, eller en infoblänkare om författaren eller om klimatförändringen. Slutligen går eleverna runt i klassrummet och läser andras recensioner och med hjälp av post-it-lappar ger alla lagom positiv återkoppling.
Klassen sätter upp en läsecirkel med klimatförändring som tema. Eleverna får själva välja vilken bok de läser. Sedan kan eleverna diskutera bokens innehåll till exempel efter sidorna 50, 100, 150 och 200. Diskussionerna kan handla om frågor enligt nedan:
- Hur skildras klimatförändringen i boken?
- Vad tror du det händer sedan i boken?
- Vilka känslor tror du att bokläsningen väcker hos dig?
- Vilka känslor väckte boken hos dig?
- På vilket sätt försöker boken påverka läsaren?
- Vilka framtidsutsikter erbjuder boken?
Läraren ser till att det efter diskussion finns en hoppfull stämning i klassen. Tips! För att ungdomarna kan lättare prata om känslor som boken väckt kan läraren använda bildkort i undervisningen, till exempel känslokort.
3. Eleverna följer klimatdebatten i media
Eleverna letar fram i tidningar, på nätet eller i andra medier nyheter om klimatförändringen, till exempel ur följande synvinklar:
- Positiva nyheter om klimatförändringen. De positiva nyheterna kan vara hur begränsning av klimatförändringen har framskridit eller vilka nya möjligheter har framkommit för att minska utsläppen.
- Nyheter om klimatförändringen som rör en vanlig människas vardag. Vilka åtgärder vidtar ni i er vardag för att begränsa klimatförändringen? Gör en affisch om era åtgärder och sätt upp affischen på väggen i klassrummet.
- Inte ens massmedier är alltid helt neutrala och särskilt på nätet kan man hitta helt olika synpunkter på samma frågor. Försök hitta nyheter som rör klimatförändringen där ni kan se att frågan framställs ur en viss synvinkel. Vilka olika synvinklar kommer fram? Vilka intressen tror ni ligger bakom dessa?
- Leta fram synpunkter på klimatförändringen från olika håll. Vilka olika åsikter kommer fram? Vilka fakta tror ni påverkar dessa synpunkter (t.ex. vilka frågor anses vara viktiga)?
Uppgiften har tagits från den finskspråkiga guiden Ilmasto jäähylle!: http://static.ecome.fi/upload/1498/Ilmasto_jaahylle_opettajanvihko.pdf
Diskutera hur framtidens värld ser ut där klimatförändringen har begränsats tillräckligt. Skriv nyhetsartiklar om denna värld: hur man bor, äter och rör sig där? Vilka andra problem har lösts när växthusgasutsläppen har minskat? Hur har detta tillstånd uppnåtts?
Oras Tynkkynen är en erfaren klimataktör och klimatkommunikatör. Eleverna lyssnar på hans tal och gör anteckningar under talet:
a) Vilka påverkansmetoder använder han i sitt tal för att övertyga publiken?
b) På vilket sätt motiverar han sin synpunkt enligt vilken klimatförändringen kan lösas?
Talet finns här: http://ilmasto.org/ilmastonmuutoksen-hillinta-vaatii-tekoja/me-kieltaydymme-luopumasta-toivosta
Eleverna samlar olika reklaminslag och diskuterar vilka metoder används för att påverka konsumenten. Används miljövärden som argument? Kan man se grönmålning?
Bildgalleri
Källor och ytterligare läsning
Media unohti aikamme suurimman katastrofin (Vihreä Lanka 2012)
http://www.vihrealanka.fi/uutiset/media-unohti-aikamme-suurimman-katastrofin
Tutkimus vahvistaa: Tutkijat samanmielisiä ihmisen osuudesta ilmaston lämpenemiseen
http://www.maailma.net/artikkelit/tutkimus_vahvistaa_tutkijat_samanmielisia_ihmisen_osuudesta_ilmastonmuutokseen?utm_content=buffer44556&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
Näkökulmia mediakasvatukseen (Kynäslahti, Kupiainen ja Lehtonen (toim.), Mediakasvatusseuran julkaisuja 2007)
http://www.mediakasvatus.fi/publications/ISBN978-952-99964-1-4.pdf
Is it worth trying to reframe climate change? Probably not (vox.com 2016)
http://www.vox.com/2016/3/15/11232024/reframe-climate-change
Pallo jalassa – ilmastonmuutos ahdistaa (Maailman Kuvalehti 2009)
https://www.maailmankuvalehti.fi/2009/11/pitkat/pallo-jalassa-ilmastonmuutos-ahdistaa
Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo. Panu Pihkala. Kirjapaja (2017).
(Kirja perehtyy ympäristötunteiden syihin ja seurauksiin auttaen ymmärtämään kysymysten meissä aiheuttamia reaktioita.)
Ilmastonmuutoksen popularisointi tieteen erikoislehdissä (Hult 2011)
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/30100/Hult_Karoliina.pdf?sequence=1
The impact of childhood reading on the development of environmental values. (Freestone & O’Toole, Environmental Education Research 2016) http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13504622.2014.989962
The rise of climate fiction: When literature takes on global warming and devastating droughts (Salon.com 2014) http://www.salon.com/2014/10/26/the_rise_of_climate_fiction_when_literature_takes_on_global_warming_and_devastating_droughts/
Toiminnalliset menetelmät (ELÄ! Elämän Punaista Lankaa Etsimässä)
http://www.ela.fi/akatemia/toiminnalliset.php
Tietoa ilmastonmuutoksesta päätöksenteon tueksi (Ilmatieteenlaitos) http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmastoviestinta
Näkökulma: Ilmastonmuutoksen sietämätön abstraktius (maailma.net 2013)
http://maailma.net/artikkelit/nakokulma_ilmastonmuutoksen_sietamaton_abstraktius
Why Everything You Know About Science Communications is Wrong, and More Science is the Answer (Cool Green Science 2013)
http://blog.nature.org/science/2013/03/01/dan-kahan-climate-changescience-communications/