Klimatförändringen i matematikundervisning
Klimatförändringen påverkar människors liv och naturmiljöer nu och särskilt i framtiden. Matematikkunskap är nödvändig för dem som informerar om klimatförändringen och för dem som mottar informationen. För att olika aktörer kan förstå klimatförändringen och delta i samhällsdebatten måste de ha kunskaper i matematik. Matematikundervisningen ska hjälpa oss att bättre förstå klimatförändringen och att bygga upp en klimatvänlig värld, och samtidigt uppfostra elever till kritiskt tänkande och aktiva medborgare eller framtidens forskare.
Klimatforskning behöver matematik

Marcos Guevara Rivera
De första tecken på klimatförändringen upptäcktes av forskare redan för över hundra år sedan och kunskapen har sedan dess ständigt ökat och blivit mer detaljerad. Trots detta har begränsning av klimatförändringen gått långsamt fram i vårt samhälle. Detta visar att problemet med klimatförändringen kommer inte att lösas endast genom vetenskapligt arbete utan det behövs även en stor grupp människor från samhällets alla delområden.
Matematikstudier utvecklar även abstrakt tänkande. Det behövs i klimatfrågor för att man ska kunna förstå att egna sinnesintryck inte är den enda kunskapskällan. Människan kan inte upptäcka klimatförändringen med sina sinnen. Väder och klimat bestäms av ett antal faktorer, till exempel i vilket tillstånd atmosfären, oceanerna, glaciärerna och jordområdena befinner sig för tillfället. Klimatförhållanden för en viss ort definieras genom väderstatistik över en lång tid. Klimatet är således statistik över vädret och då är även klimatförändringen i själva verket ett statistiskt fenomen vars konsekvenser är synliga i vår miljö. Klimatarbetet kräver således breda matematikkunskaper.
Matematik behövs när man ska beskriva klimatförändringen och hur den utvecklas i framtiden, och när denna kunskap ska föras vidare. För att kunna beskriva klimatförändringen måste man först veta vad som är ”normalt”. Därför ska det företas mätningar i miljön: temperaturer, nederbördsmängder, snötäcke, höjden på havsnivån och mängden koldioxid i atmosfären. Med hjälp av beräkningar av medelvärden, variansanalyser och diagram kan man ta reda på om klimatet har förändrats och på vilket sätt.
För att kunna förutspå förändringar krävs matematiska modeller där man tar hjälp av differentialekvationer och stokastiska processer. Klimatmodeller är komplicerade helheter och det behövs särskilda modeller för atmosfären och oceaner och hur moln uppstår, samt modeller för hur dessa hänger ihop. Som resultat får man olika beräkningar om framtida klimatförändringar. Beslutsfattare, företag och medborgaraktörer utnyttjar dessa modeller när de funderar över åtgärder som behövs för begränsning av klimatförändringen.
Klimatforskningsresultaten kommuniceras genom texter, diagram och tabeller. När resultaten förs vidare till övriga forskningssällskap, beslutsfattare, planerare och den stora allmänheten måste det vara i rätt form för att mottagaren ska kunna tolka innehållet. Kommunikationen kräver således matematiska kunskaper av såväl kommunikatören som mottagaren.
Matematik som påverkansmedel

Green Party of Canada
Matematik är ett kraftfullt hjälpmedel i lösning av svåra problem och i maktutövning – även i politisk maktutövning. Matematikanvändning har samband med människans värderingar där vissa drar nytta av dem och andra inte. Matematik som verktyg är således inte alltid neutral. Det i sin tur har samband med begränsningar som modellerna utgör samt vilka algoritmer och parametrar väljs och används. Dessutom hamnar frågorna som inte kan presenteras i statistisk form automatiskt utanför beslutsfattandet som enbart bygger på matematik. Exempel på dessa är mänskliga värderingar, vänskap och empati.
För att elever och studenter kan delta i beslutsfattandet i ett demokratiskt samhälle måste man förstå matematikens möjligheter och begränsningar som hjälpmedel i framställning av kunskap. Detta gäller lika mycket när man söker lösningar till klimatförändringen som i övrig samhällsengagemang.
https://cms.math.ca/Events/CMEF2014/vignettes/14V%20-%20Richard%20Barwell.pdf
Uppgifter
1. Utsläppsutvecklingen
- Finlands koldioxidutsläpp är 60,1 Mt CO2-ekv. Utsläppsmängden har gått ner fem procent från året innan. Om utsläppsmängden fortsätter att gå ner i samma takt hur mycket utsläpp produceras år 2050?
- Mänsklighetens kolutsläpp är 10 Gt per år. Skriv räta linjens ekvation för utsläppsmängden när den går ner till noll fram till år 2050.
- Procentuell förändring. Mänsklighetens koldioxidutsläpp är 10 Gt per år. Hur stor ska minskningsprocenten vara så att utsläppen ska endast vara 1 Mt år 2050?
- Om utsläppen växer 2 % per år hur mycket utsläpp har samlats totalt under följande två år. Lös genom att integrera.
2. Koldioxidutsläpp från färdmedel
I Teknologiska forskningscentralens (VTT) Lipasto-databas finns utsläppsdata för olika färdmedel (på finska och engelska). (http://lipasto.vtt.fi/yksikkopaastot/). Bekanta er med dessa data och ta reda på hur mycket koldioxidutsläpp uppstår i medeltal när olika färdmedel rör sig 50 kilometer:
- Bensindriven personbil
- Intercitytåg
- Bilfärja (Finland-Sverige)
- Fjärrflyg
- Vilket färdmedel har de största utsläppen per person?
3. Temperaturhöjning
Denna uppgift om jordens medeltemperaturhöjning är lämplig för högstadiets eller gymnasiets korta matematikkurs och är tillgänglig här: http://spacemath.gsfc.nasa.gov/Modules/6Mod10Prob1.pdf
4. Höjning av koldioxidhalt
Denna uppgift om höjning av atmosfärens koldioxidhalt är lämplig för högstadiets eller gymnasiets korta matematikkurs och är tillgänglig här: http://spacemath.gsfc.nasa.gov/Modules/6Mod10Prob2.pdf
5. Havsnivåhöjning
Denna uppgift om havsnivåhöjning är lämplig för högstadiets eller gymnasiets korta matematikkurs och är tillgänglig här: http://spacemath.gsfc.nasa.gov/Modules/6Mod10Prob5.pdf
6. Kolets kretslopp
Denna uppgift är lämplig för högstadiet och går ut på att öva graftolkning och den hittar ni i NASA:s uppgiftspaket på sidan 23: http://spacemath.gsfc.nasa.gov/SMBooks/SMEarthV2.pdf
7. Keelingkurvan
Denna uppgift är lämplig för gymnasiet och går ut på att öva beräkningar i excel och den hittar ni i NASA:s uppgiftspaket på sidan 22: http://spacemath.gsfc.nasa.gov/SMBooks/SMEarthV2.pdf
8. Jordens atmosfär
Uppgifter om jordens atmosfär hittar ni i NASA:s uppgiftspaket på sidan 19: http://spacemath.gsfc.nasa.gov/SMBooks/SMEarthV2.pdf
9. Elförbrukning i världen
Uppgifter om elförbrukning hittar ni i NASA:s uppgiftspaket på sidan 18: http://spacemath.gsfc.nasa.gov/SMBooks/SMEarthV2.pdf
10. Elförbrukning i hushållen
Uppgifter om elförbrukning i hushållen hittar ni i NASA:s uppgiftspaket på sidan 15: http://spacemath.gsfc.nasa.gov/SMBooks/SMEarthV2.pdf