Livsåskådningskunskap och klimatförändring
Klimatförändringen påverkar människors liv och naturmiljöer nu och särskilt i framtiden. Ur livsåskådningskunskapens synvinkel är klimatförändringen framför allt förknippad med rättvisa och våra värden. Andra frågor att diskutera är vår förändrade livsstil, och vad lycka och ett gott liv är. Undervisningen i livsåskådningskunskap ska hjälpa oss att bättre förstå klimatförändringen och att bygga upp en klimatvänlig värld.

Light Brigading
Artikeln i livsåskådningskunskap består av följande delar:
Klimatförändringen är en fråga om rättvisa
– Ansvaret är gemensamt
– Vad är global rättvisa?
– Vad är klimaträttvisa?
– Klimatförändringen är en fråga om mänskliga rättigheter
Dags att ändra livsstil
– Vi är medborgare och konsumenter
Ett gott liv
Uppgifter
Bildgalleri
Källor och ytterligare läsning
Klimatförändringen är en fråga om rättvisa
Klimatförändringen är framför allt en fråga om rättvisa. Andra frågor att diskutera är global rättvisa, på vilka grunder ska klimatbördan delas mellan aktörer som bor i olika delar av världen, vilka val är etiska och vilket ansvar har den enskilda människan.
Dags att ändra livsstil

VisitLakeland
När det gäller klimatförändringen och begränsning av den tänker vi ofta vad vi måste avstå ifrån på grund av vårt engagemang i klimatarbete. För att kunna begränsa klimatförändringen måste vi ändra vår livsstil helt och hållet vilket kommer att påverka våra konsumtionsvanor. I stället för att tycka synd om oss själva för att vi måste förändra oss kan vi fundera över vilka frågor som är viktiga på riktigt.
Ett gott liv

p.v
Eftersom problemet med klimatförändringen är stort och mångdimensionellt och förändringsbehoven i samband med den orsakar ofta känslor av ångest och till och med nedstämdhet. Det är viktigt att människor oroar sig för klimatförändringen så att de gör något åt saken. Det är dock inte önskvärt att ångesten leder till att man blir helt handlingsförlamad.
Det är viktigt hur man förhåller till klimatförändringen och det mest effektiva är att tänka positivt. Man ska visa fram de positiva följderna som begränsningsåtgärderna kan ha. Den gröna teknologin till exempel skapar sannolikt många nya arbetstillfällen, och satsning på kollektivtrafiken minskar bilköer och förbättrar luftkvaliteten i storstäder.
Att fråga sig vad som är grundvärden för ett gott liv kan fungera som ett positivt sätt att närma sig frågan. Forskare inom filosofi och psykologi har reflekterat frågan om ett gott liv under tusentals år. Begreppen som lycka, välbefinnande och framgång är nära förknippade med frågan. Enligt studier är positiv inställning och tacksamhet, att hjälpa och att intressera sig för andra människor och olika frågor något som leder till lycka. När grundbehoven är uppfyllda är ägodelarna inte längre betydelsefullt för lyckan. Människor i västvärlden klarade sig mycket bra med få ägodelar ända till mitten av 1900-talet.
Uppgifter
1. Berörda av klimatförändringen
Klimatförändringen påverkar på olika sätt i olika delar av världen. Eleverna sätter upp ett persongalleri på väggen i klassrummet av påhittade personer i olika delar av världen och funderar över på vilket sätt klimatförändringen påverkar deras liv.
Information om konsekvenserna av klimatförändringen kan du ta fram med hjälp av ett land eller storstäder. Lämpliga orter är till exempel Rovaniemi, Helsingfors, Kiribati, Mali, New Orleans, Detroit, Grönland, Peking, Bangladesh, London, Nepal, Tanzania, Australien och Brasilien. Eleverna söker information på nätet om konsekvenserna av klimatförändringen i olika länder och tillämpar detta på de påhittade personerna.
Från varje ort presenteras en påhittad person och hur klimatförändringen påverkar personens liv efter 30 år. Personerna presenteras genom att svara på följande frågor:
- Personuppgifter: namn, ålder och boendeort
- Leta fram på nätet en person från ifrågavarande land och bygg sedan upp karaktären eller rita en bild på personen.
- Hur har klimatförändringen påverkat personens livsmiljö?
- Vad har personen för yrke? Hur har klimatförändringen påverkat hans försörjning och välbefinnande?
- Vad har personen gjort för att stoppa klimatförändringarna?
2. Vad behövs för lycka?
Eleverna intervjuar folk i olika åldrar om lycka. Vad är lycka och vad gör en lycklig? De intervjuade kan vara elevens mor- eller farföräldrar, föräldrar, kompisar och yngre syskon. Intervjuresultaten ska redovisas på stora pappersaffischer och eleverna diskuterar om det finns tydliga linjer i svarsresultaten. Går synpunkterna på lycka ihop med ett klimatvänligt liv?
3. Nyheter från framtiden
FN har utarbetat 17 målsättningar med underpunkter för hållbar utveckling. Ett av målen gäller begränsning av klimatförändringen och anpassning till den. Eleverna bekantar sig med målen och diskuterar hur de borde synas i Finland, eller syns de redan. Efter detta skriver eleverna påhittade nyheter om Finland år 2030 där målen redan har uppnåtts.
4. Hur genomförs de mänskliga rättigheterna?
Eleverna bekantar sig med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och diskuterar om de mänskliga rättigheterna genomförs enligt deklarationen. Och hur påverkar klimatförändringen detta? Hur är situationen till exempel år 2030? Vilka åtgärder kan genomföras så att de mänskliga rättigheterna kan förverkligas på bästa sätt nu och i framtiden?
Bildgalleri
Källor och ytterligare läsning
www.sll.fi/tiedotus/tilattavat/ilmasto-oikeutta-2006.pdf
Miks mun pitäis? Osallisuus velvoittaa ilmastotalkoisiin (Simo Kyllönen)
https://etiikka.fi/miks-mun-pitais-osallisuus-velvoittaa-ilmastotalkoisiin/
Ilmastonmuutoksella on ihmisen kasvot (Suomen Luonnonsuojeluliitto 2009) www.sll.fi/ajankohtaista/tilattavat/ilmastonmuutoksella-on-ihmisen-kasvot-2009.pdf
Global Justice (Stanford Encyclopedia of Philosophy 2015)
http://plato.stanford.edu/entries/justice-global/
Usein kysytyt kysymykset ilmasto-oikeudenmukaisuudesta (ilmasto.org) http://ilmasto.org/ilmastonmuutos/usein-kysytyt-kysymykset/usein-kysytyt-kysymykset-ilmasto-oikeudenmukaisuudesta
Understanding Human Rights and Climate Change (United Nations Human Rights Office of the High Commissioner 2015)
http://www.ohchr.org/Documents/Issues/ClimateChange/COP21.pdf
Alkuperäiskansat kärsivät muuttuvasta ilmastosta (Ilmasto-opas)
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/vaikutukset/-/artikkeli/4c7e5a92-9067-46d5-8538-3d0fbb59f9c6/maailman-alkuperaiskansat.html
Ihmisoikeuksien sisältö (ihmisoikeudet.net)
http://www.ihmisoikeudet.net/opi-ihmisoikeuksista/ihmisoikeuksien-sisalto/
Miten paha on, jos ilmastonmuutos vie ihmisiltä elämän? (HS.fi 2014)
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1416025142509
Ilmastonmuutos on suuri eettinen haaste (Kyllönen, Climate Ethics and Economics)
http://blogs.helsinki.fi/climate-ethics/fi/ilmastonmuutos-on-suuri-eettinen-haaste/
Ilmastonmuutoksen hillintä (Ilmasto-opas)
http://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta
”Kuluta vähemmän!” Kuluttajuuden ja kansalaisuuden limittyminen ilmastonmuutosta koskevassa kansalaiskuulemisessa (Lammi, Repo & Timonen, Kulutustutkimus.Nyt 2010)
http://www.kulutustutkimus.net/nyt/wp-content/uploads/2010/11/KulutustutkimusNyt_2_2010.pdf
Pallo jalassa – ilmastonmuutos ahdistaa (Maailman Kuvalehti 2009)
https://www.maailmankuvalehti.fi/2009/11/pitkat/pallo-jalassa-ilmastonmuutos-ahdistaa
Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo. Panu Pihkala. Kirjapaja (2017)
Mikä on hyvää elämää? (Mattila, Terveyskirjasto 2009)
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ont00038