Klimatförändringen i hemkunskapsundervisningen
Klimatförändringen påverkar människors liv och naturmiljöer nu och särskilt i framtiden. Boende, resor och matvanor ger upphov till största delen av konsumentens kolutsläpp och industribranscherna bakom dem är de största globala utsläppsbovarna. Hemkunskapsklassen är en utmärkt plats att bredda kunskaperna vad gäller mat och boende och att praktisera de kunskaperna som individen behöver för att begränsa klimatförändringen. Hemkunskapsundervisningen ska hjälpa oss att bättre förstå klimatförändringen och att bygga upp en klimatvänlig värld.

Muffet
Hemkunskapsartikeln består av följande delar:
Nya konsumtionsvanor och ekonomiska modeller som lösning på klimatförändringen
– Jag som konsument
– Delningsekonomi, cirkulär ekonomi, bioekonomi
Matens klimatpåverkan
– Matens väg från jord till bord och kompost
– Säsongsmat, närproducerad mat och ekologisk mat
– Mer grönsaker, mindre kött
– Begränsa matsvinn
Klimateffekter av boende
Hemkunskapslärare som klimatpedagog
Uppgifter
Bildgalleri
Källor och ytterligare läsning
Nya konsumtionsvanor och ekonomiska modeller som lösning på klimatförändringen

_Pek_
Konsumenten har numera en viktig roll i dagens samhälle. Kritisk konsumtion och nya ekonomiska modeller kan vara ett sätt att lösa problemet med klimatförändringen.
Matens klimatpåverkan

TumblingRun
I hemkunskapslektionen avseende klimatfostran är det mest praktiskt att ta upp maten som är ett tema som väcker mycket debatt. Råd om mat kommer från flera håll så att det ibland är svårt att veta vem man ska tro på. Oftast är den miljövänliga maten även den mest nyttiga och hälsosamma. Det finns inte alltid att få raka svar på frågor men följande tumregler kanske hjälper att förstå problemet:
- Uppäten mat är bättre än mat som slängs i soporna.
- Grönsaker är miljövänligare än animaliska produkter.
- Mat som är odlat på friland är bättre än mat odlat i växthus
- Ekologiskt odlat är bättre än traditionellt odlat
- Närodlat (på friland) är bättre än långt borta odlat (på friland)
I kapitlen nedan behandlas ämnesområdet ur olika synvinklar.
Klimateffekter av boende

freeformkatia
Boendet orsakar 30 procent av hushållens växthusgasutsläpp. Största klimatpåverkan utgör uppvärmning och därefter följer vattenförbrukning och hushållsel, fastighetsel och avfall.
Hemkunskapslärare som klimatpedagog
Beskrivningen ovan visar att hemkunskapsklassen är en utmärkt plats att praktisera de kunskaper som individen behöver i sitt liv för att kunna begränsa klimatförändringen. Utsläpp från mat och boende står för över hälften av individens koldioxidavtryck. Därför har god växtbaserad mat, minskat matsvinn och hemmets energiförbrukning en viktig roll när det gäller att själv minska växthusgasutsläppen men ändå bibehålla samma levnadsstandard.
Samtidigt är det bra att diskutera det som ligger bakom de enskilda valen så att de egna handlingarna inte känns som en droppe i havet. Utsläpp från livsmedelsproduktion uppstår i matkedjans varje fas från jord till bord. En nationell matavfallsstrategi enligt dansk modell kan göra att det årliga matsvinnet minskar med tusentals ton. När efterfrågan av el producerad med hjälp av förnybara energikällor ökar tvingas man bygga kraftverk baserade på förnybara energikällor.
Klimatet är tätt förknippad med studieinnehållet i hemkunskap så i stället för att behandla ämnet intensivt på ett par lektioner är det värt att ta upp det löpande vid lämpliga tillfällen. Nedan presenteras några idéer som kanske hjälper att praktisera klimatvänlig livskunskap på hemkunskapslektionen.
Uppgifter
Eleverna letar fram ekologiska matrecept på internet (t.ex. på finska): http://www.mindo.fi/
Eleverna planerar i grupper en 3–4 rätters måltid som de skulle vilja laga själva. Hittar ni koldioxidavtryck i recepten? Hur stor skulle hela måltidens koldioxidavtryck vara?
Eleverna bekantar sig med lokala råvaror och diskuterar om de är klimatvänliga.
Varje elev väljer en lokal råvara eller ett livsmedel, det kan vara antingen självplockad eller exempelvis morbroderns surdeg. Produkterna presenteras kort och eleverna väljer vilka av råvarorna ska anskaffas för matlagningen.
Eleverna lagar mat av de valda lokala råvarorna.
Eleverna diskuterar den lagade matens klimatpåverkan som utvärderas utifrån texten i Lärarens klimatguide.
Bär, svamp och vilda växter som växer i skogen och annorstädes i naturen har siffran noll som beräkningsmässig koldioxidavtryck, och maten som lagas av dessa råvaror har en minimal miljöpåverkan jämfört med odlad mat. På våren kan eleverna göra en utflykt till vilda växter och på hösten en bär- eller svamputflykt då eleverna får lära känna ätbara växter från naturen och plocka dem för att använda i matlagningen.
När eleverna lagar de självplockade råvarorna och konserverar dem kan de samtidigt diskutera ekologisk förvaring av mat. Förr i tiden förvarades saltad svamp och kokad sylt i jordkällare men det finns inte längre så många kvar i husen eller på tomten. Vad för sorts utsläpp uppstår av mat som har förvarats på olika förvaringssätt?
Instruktioner för hantering av och recept på naturväxter finns på internet i guiden Torkning och användning av naturprodukter (på finska) som föreningen Arktiset aromit har utarbetat.
På föreningen Arktiset aromits webbsida finns även recept samt information om bär och svamp (på svenska). http://www.arktisetaromit.fi/se/forstasidan/
Resurserna som använts i livsmedelsproduktion och som hamnat i soporna har gått till spillo, och om inte kompostering sker på rätt sätt uppstår metanutsläpp. Med hjälp av uppgiften ska eleverna försöka minska mängden matsvinn i deras egen vardag eller inom kommunen.
Eleverna diskuterar var matsvinnet uppstår. Finns det i hemmakylskåpet råvaror där sista förbrukningsdag utgår snart? Och i hemkunskapsklassen, skolköket, skåpet i lärarrummet eller på hyllan i närbutiken? Vilka råvaror gäller det?
När råvarorna är kartlagda planerar eleverna en måltid av råvarorna. Inspiration kan man få exempelvis av denna artikel som handlar om matsvinnrestaurang: http://nyt.fi/a1457493122395
eller på webbsidan Saa syödä! Recept på matrester. (på finska): http://www.saasyoda.fi/t%C3%A4hdereseptit
Engelskspråkiga recept på matrester, bland annat bananskalcurry, finns i följande adresser:
http://foodcycle.org.uk/recipes.page/2/
http://www.lovefoodhatewaste.com/content/do-i-really-waste-food-0
http://www.lovefoodhatewaste.com/recipes?page=3
Eleverna ska göra en studieresa till mataffären i grupper. Om det är möjligt ska olika grupper skickas till olika affärer. Om detta inte är möjligt kan olika grupper få olika uppgifter. Uppgiften är att intervjua och notera olika klimatvänliga handlingar i affären. Finns det klimatvänliga varor synliga i affärens sortiment? Görs det reklam för dem? Och andra miljövänliga varor? Vilka åtgärder har vidtagits i affären för att förbättra energieffektiviteten? Eller åtgärder för att begränsa matsvinn?
Världsnaturfonden (WWF) har utarbetat uppgifter som passar till ovan beskrivna uppgift (på finska):
http://wwf.fi/vaikuta-kanssamme/ymparistokasvatus/materiaalipankki/
med följande rubriker:
– Millainen kauppa tämä on?
– Henkilökunnan haastattelu
– Kaupan ympäristöteot
– Osta, osta, OSTA!
I webbadressen ilmastodieetti.fi finns test för koldioxidavtryck som eleverna kan göra som hemuppgift. Grön flagga har skrivit bakgrundsmaterial för testet:
http://www.vihrealippu.fi/images/documents/yhteinenmaapallo/oma_hiilijalanjalki.pdf
Ytterligare bra och varierande uppgifter angående koldioxidavtryck finns på webbsidan på punkten Idéer för undervisning i klimatdiet:
http://www.syke.fi/fi-FI/Tutkimus_kehittaminen/Tutkimus_ja_kehittamishankkeet/Hankkeet/Ekotehokkuutta_kotitalouksien_arkeen_ja_muutostilanteisiin_EKOKOTI/Kodista_ekokodiksi_tyokaluja_ja_kokeiluja
På CO2-rapportens webbsida finns en aktuell karta över klimatutsläpp i Finland. Undersök vilka branscher orsakar mest utsläpp i hela Finland/i ert län/landskap/er kommun. Varför varierar mängden utsläpp vid olika årstider? Hur stora är utsläppen i jordbruket? Är de större eller mindre än i de omgivande områden? Varför?
http://www.co2-raportti.fi/
Bildgalleri
Källor och ytterligare läsning
http://puutarhakasvatus.fi/ymppi/ruoantuotanto-ja-ilmastonmuutos/
Ilmastomyönteinen ruoka (Ilmasto-opas)
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68-c632-4bef-86f3-18b5ce91d655/ilmastomyotainen-ruoka.html
Ruoan ilmastovaikutukset (Savikko jne. Ilmase-hanke, Luonnonvarakeskus)
http://www.ilmase.fi/site/tietopaketit/ruoan-ilmastovaikutukset/
Ruoan ilmastovaikutukset (Savikko, MTT 2013)
http://luomuinstituutti.fi/wp-content/uploads/sites/2/2013/10/ruoan_ilmastovaikutukset_01102013.pdf
Saa syödä! (Motiva)
http://www.saasyoda.fi/
Suomalaisen vaikuttavimmat ilmastoteot (Häkkinen & Kangas, WWF 2012)
http://wwf.fi/mediabank/1882.pdf
Organic agriculture and climate change (El-Hage Scialabba & Maria Müller-Lindenlauf, Renewable Agriculture and Food Systems 2010)
http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=7667776&fileId=S1742170510000116a
Jakamistalous – mitä se on? (jakamistalous.fi)
http://jakamistalous.fi/mita-on-jakamistalous/
Suomalaisten kulutus yksitoistakertaistunut sadassa vuodessa (Tilastokeskus)
http://www.stat.fi/tup/suomi90/heinakuu.html
Ruokahävikki ja pakkausvalinnat kotitalouksissa – Kuluttajan matkassa kaupasta kotiin (Hartikainen jne., MTT 2013)
http://www.mtt.fi/mttraportti/pdf/mttraportti106.pdf
Ilmastodieettipuntari – mihin sen antamat ilmastopainot perustuvat? (Nissinen, Salo & Grönroos, Suomen ympäristökeskus 2010)
http://ilmastodieetti.fi/Ilmastodieettilaskurin-perusteet_2010-04-23.pdf