Klimatförändringen i elevhandledning
Klimatförändringen påverkar människors liv och naturmiljöer nu och särskilt i framtiden. Alla näringsgrenar påverkar klimatförändringen på något sätt, antingen är de orsak till den eller löser den eller både och. Därför är förståelsen för klimateffekter och förmågan att ta hänsyn till dem i eget arbete en del av varje människas yrkesbeskrivning. Vad vi äter, var vi bor och hur vi rör oss har även samband med klimatförändringen. Undervisning i elevhandledning ska hjälpa oss att bättre förstå klimatförändringen och att bygga upp en klimatvänlig värld.

MA_SOL4277
Elevhandledningsartikeln består av följande delar:
Klimatförändringen gör om arbetslivet
– Nya arbetsmöjligheter uppstår och andra försvinner
– Ny tid med delningsekonomi
Klimatarbete inom varje bransch
– Distansarbete och andra förändringar på arbetsplatser
Hur ser min personliga framtid ut?
– Våra livsval orsak till koldioxidavtryck
– Vi skapar tro på framtiden
Uppgifter
Bildgalleri
Källor och ytterligare läsning
Klimatförändringen gör om arbetslivet
Dagens arbetsliv är i kraftig omvandling. Den traditionella arbetsformen där personen arbetar från åtta till sexton på samma arbetsplats i decennier gäller allt mer sällan. Bakgrunden till detta är globala fenomen, framför allt utvecklingen av datateknik och automatisering samt arbeten som flyttas till länder med billigare produktionskostnader. Andelen arbeten med medellön har minskat sedan början av 1990-talet och anställningsvillkoren har ändrats.
Även om den nya tekniken skapar nya arbetstillfällen och möjligheter genererar den nödvändigtvis inte lika mycket arbetstillfällen som förr och inte till samma personer som förlorat det traditionella arbetet. I förändringarnas tidevarv måste man vara kreativ och flexibel för att hitta möjligheter till sysselsättning. Allt oftare är lösningen egenanställning och övriga företagarformer som det är bra att lära känna och förbereda sig för redan under studietiden.
I detta sammanhang är det är svårt att glömma klimatförändringen när man talar om framtidens arbete. Möjligheter och konsekvenser som klimatförändringen medför ändrar arbetets tyngdpunkt mellan olika branscher och även sättet att arbeta på. Ur arbetslivets synvinkel fungerar klimatförändringen som en uppmuntran till förnyelse av samhället och är därmed mer en möjlighet än ett hot.
Klimatarbete inom varje bransch

TumblingRun
Klimatförändringen är på ett eller annat sätt närvarande i alla framtida arbetsplatser. I alla branscher kan man göra förändringar som minskar klimatutsläpp, både i vardagen och i produktionen. Funktioner genom vilka man kan minska arbetsplatsens utsläpp:
- produkter och tjänster som produceras på arbetsplatsen
- användning av material och energi
- människans vardagliga verksamhet
Utöver energisparåtgärder och resurseffektivitet kan val av färdsätt spela en viktig roll.
Det är lätt att förstå att en klimatforskare, en ingenjör som har specialiserat sig på förnybar energi och en miljöpedagog är verksamma inom klimatyrken men i praktiken har nästan alla branscher och varje medarbetare möjlighet att begränsa klimatförändringen och anpassa sig till den. Förståelse för klimateffekter och förmågan att ta hänsyn till dem i sitt arbete kommer i framtiden att vara en självklar del av arbetet.
En disponent till exempel måste veta hur man minskar energiförbrukningen i byggnader, en bankanställd måste kunna säga vilka bostäder kan beviljas lån, en kock kan öka andelen grönsaker i menyn, inom byggbranschen måste hänsyn tas till energieffektivitet vid val av material och verktyg, och inom handeln måste hänsyn tas till att konsumenternas intresse för klimateffekter ökar.
Även jordbruket kan lösa klimatfrågan eftersom jordbrukaren kan använda metoder som binder kol som inte de andra branscherna kan. Åkrar och skogar kan lagra kol och binda mänsklighetens koldioxidutsläpp i jordmånen och växterna.
Hur ser min personliga framtid ut?
Näringslivsbranscher och våra arbetsplatser har betydelse som producent av klimatutsläpp men även vår personliga livsföring orsakar utsläpp, och utsläppsminskningar som vi behöver göra för att begränsa klimatförändringen förändrar också vår nuvarande livsstil. Därför ska man fundera över klimatförändringen ur egen framtidssynvinkel även i övrigt och inte bara i samband med yrkesvalet.
Uppgifter
Leta fram olika företag på nätet och studera deras strategier för hållbar utveckling. Vilka frågeställningar ingår i strategierna? Kommer ni på frågeställningar som inte finns i strategierna men skulle vara bra att ingå i dem?
Ge varje elev en uppgift att med hjälp av frågelistan nedan intervjua en vuxen person (vårdnadshavare, fadder eller en bekant) om hennes eller hans arbete. Eleverna presenterar intervjuresultaten för varandra i smågrupper. Diskutera frågorna 10 och 11 också tillsammans med hela klassen.
- Vad är ditt yrke?
- Vad har du studerat och var?
- Var miljöfrågor eller klimatförändring på något sätt aktuella i dina studier?
- Vad gör du under arbetsdagen?
- Vad gör du själv och vad gör du tillsammans med andra?
- Vad är bäst i ditt jobb?
- Hur kan man utvecklas i ditt arbete?
- Vad för slags människa är lämplig för arbetet som du gör?
- Vilka utmaningar ser du på din arbetsplats i framtiden?
- Är klimatförändringen inkluderad i nämna utmaningar?
- Hur hänger denna arbetsplats och verksamheten ihop direkt eller indirekt med klimatförändringen?
- Varför finns denna arbetsplats? Vad gör denna arbetsplats för nytta?
- Skriv en egen fråga!
Valtioneuvoston strategia cleantech-liiketoiminnan edistämisestä (Työ- ja elinkeinoministeriö 2014) The Future of Work: Consider the Changing Climate (Pacific Standard 2015) Ilmasto-TET -opas (Ilmari-hanke 2015) Portinvartijat- eli kuinka tehdä energiansäästöstä mahdollista (Kaskinen ym. , Demos Helsinki 2009)
Föreställ dig tiden om tio år då du själv deltar i arbetslivet. Skriv kort (ca 7–10 meningar) om framtidens drömarbetsplats. Uppgiften kan också genomföras som bildcollage eller ritad serie i stället för uppsats.
Eleverna skapar med önskad teknik sitt livs tidslinje som når till framtiden, till exempel 30 år framåt. Hur ter sig livet i en värld förändrad av klimatförändringen? Uppgiften kan även genomföras i samarbete med bildläraren.
Arbetsplatserna har olika miljösystem, bland annat Green office, Ecostart och Ekostödverksamhet. Eleverna bekantar sig med systemen och gör en lite presentation. Vad har de för syfte? Hur fungerar de? Vilka är det som driver dessa?
Ge eleverna en färdigskriven frågelista från Ilmasto-TET-materialet för att ta med till prao-praktiken där de med hjälp av frågelistan kan studera olika faktorer som påverkar klimatet. Listan finns här (uppg. 4): http://ilmasto.org/sites/default/files/ilmasto_tet_malli_16-06-16.pdf
http://ilmasto.org/sites/default/files/ilmasto_tet_malli_16-06-16.pdf Bildgalleri
Källor och ytterligare läsning
http://www.sitra.fi/artikkelit/sitran-trendit-vakaa-tyo-murenee
http://www.oulu.fi/sites/default/files/content/TEM_valtioneuvoston_strategia_cleantechliiketoiminnan_edistamisesta_06052014_0.pdf
https://psmag.com/the-future-of-work-consider-the-changing-climate-be61b70ef051#.3qjnlql13
http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Ilmasto_ja_ilma/Etatyo_vahentaa_liikenteen_ruuhkahuippuj(31215)
https://ilmastotetnyt.wordpress.com/ilmasto-tet-kasikirja/
http://www.demoshelsinki.fi/julkaisut/portinvartijat-eli-kuinka-tehda-energiansaastosta-mahdollista/