Klimatförändringen i bildkonstundervisningen
Klimatförändringen påverkar människors liv och naturmiljöer nu och särskilt i framtiden. Bildkonst kan användas åtminstone i planeringen och genomförandet av samhällsförändring samt som hjälpmedel i hantering av känslor som kan uppstå i samband med klimatförändringen. Genom läroämnet bildkonst kan eleverna lära sig att agera själv i stället för att passivt lyssna på teoretisk kunskap. Undervisning i bildkonst ska hjälpa oss att bättre förstå klimatförändringen och att bygga upp en klimatvänlig värld.

.Martin.
Bildkonstartikeln består av följande delar:
Konst som medel i förändringen
– Världen ändras genom kommunikation
– Iakttagelser och nya lösningsmodeller
–Vänliga handavtryck
Konsten tar tag i känslor
Konstnärer som klimataktörer
Håll dig till fakta
Uppgifter
Bildgalleri
Källor och ytterligare läsning
Konst som medel i förändringen

heathbrandon
Konsten har många möjligheter att bidra till samhällsförändring i mindre eller större skala, och mer konkret eller abstrakt genom kommunikation och genom att utveckla tankeförmågan eller lösningar för förändringsbehov.
Konsten tar tag i känslor

statelyenglishmanor
I en konstpedagogisk process är det ofta meningen att konkretisera och sätta ord på företeelser samt sätta in det egna agerandet i en kontext. Upplevelser som är abstrakta, motstridiga och svåra att sätta ord på görs personliga med hjälp av konst. Det behövs inga ”rätta svar” men att se vad som är betydelsefullt och granska den egna livsstilen är en viktig grund som man kan bygga vidare på.
Konstnärer som klimataktörer
Många bildkonstnärer har deltagit i klimatdebatt genom sina verk. Nedan har vi lyft fram några av konstnärerna som med sina verk tydligt tagit ställning till klimatförändringen.
Otto Karvonens verk Signs for changing climate drar nytta av trafikmärkens formspråk vilka varnar för havsnivåhöjning och koldioxidbelastning orsakad av medelfinnen. http://www.ottokarvonen.com/main/index.php/installation/signs-for-changing-climate
I Nestori Syrjäläs videoverk RAIMO S tar skådespelaren, som föreställer före detta statssekreteraren Raimo Sailas, ställning till politiken kring klimatförändringen. Syrjälä har även gjort andra verk som tar ställning till klimatförändringen, exempelvis installationen Vinter 2008 där en stor hög konstsnö dumpades utanför konstmuseet Kiasma. http://nestorisyrjala.com/index.php?task=show_page&page_id=47
Isaac Cordals små skulpturfigurer har tagit ställning till klimatförändringen i flera verk, bland annat i ett installationsverk i Berlin 2011 som hör till verkserien Follow the leaders.
http://cementeclipses.com/Works/follow-the-leaders/
I Helen Evans och Heiko Hansens verk Nuage vert – Grönt moln färgades med hjälp av laserljus röken från skorstenen i Sundholmens kolkraftverk grön. Detta skedde varje kväll under en vecka i februari 2008 och visade helsingforsbornas elförbrukning.
http://www.pixelache.ac/pages/nuage-vert-vihrea-pilvi-e35f94a9-34ee-4523-b189-e75b918dd203
I Jill Peltos vattenfärgmålningar med naturmotiv finns naturvetenskapliga data gömd i form av diagram som beskriver hur klimatförändringen framskrider. http://www.jillpelto.com/gallery/
Bjargey Òlafsdóttirs verk målad på isen, The red polar bear, beskriver hotet mot isbjörnar orsakad av klimatförändring. http://www.bjargey.com/
Banksy målade sitt klimatställningstagande på kanalväggen i London efter klimatmötet i Köpenhamn 2009. http://www.theguardian.com/artanddesign/2009/dec/21/banksy-copenhagen-regents-canal
Òlafur Eliasson och Minik Thorleif Rosing skapade i samband med klimatmötet i Paris ett verk där man transporterade 80 ton isblock från havet utanför Grönlands kust till Place de Panthéon i Paris och lät isblocken smälta där på plats. http://icewatchparis.com/
Håll dig till fakta

The Value Web
En kvalitativ klimatfostran är en kombination av kunskap, färdigheter, känslor och värderingar. Det är inte nödvändigtvis ändamålsenligt att under bildkonstlektionerna slösa tid på att leta efter naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga fakta men det är bra för läraren eller handledaren att tänka på att man inte av misstag förstärker felaktiga uppfattningar om klimatförändringen. Ett bra sätt att lösa frågan är att samarbeta med andra lärare i andra läroämnen. Då kan eleverna få den nödvändiga kunskapsbakgrunden under de lektionerna och kan under bildkonstlektionen koncentrera sig på hantering av viktiga frågor ur konstens synvinkel.
Klimatförändringen har samband med många andra miljöproblem. För att kunna lösa problemen på ett kompetent sätt måste man känna till det ifrågavarande problemets orsaker och de bästa lösningsmodellerna. När man slutade använda freoner i kylapparater hjälpte det att minska ozonhålet men det har inte mycket att göra med klimatförändringen. Det stora stillahavssopområdet orsakar betydande skador för havsorganismer men det har inte heller att göra med klimatförändringen.
Även om nedskräpning är ett betydande problem globalt och effektivisering av återvinning är en bra lösning är det inte så viktigt ur klimatförändringens synvinkel. Därför finns det inga tips på återvinningsinstallationer eller skräpkonst i guiden. De har säkert sin plats i bredare perspektiv och ur miljöfostrans synvinkel men klimatfostran är mer gagnad av konstexemplen som vi presenterat här ovan.
Uppgifter
Målet är att skapa ett kollektivtrafikmedel som inte använder fossila bränslen och i vilken minst sex människor kan färdas. Grupperna hittar på ett namn för trafikmedlet och formger dess utseende. Det är viktigt att arbetet är tydligt och informativt.
För uppgiften måste eleverna ha baskunskaper om fossila bränslen och trafikens påverkan på klimatförändringen. Uppgiften är lätt att koppla ihop med undervisning i andra läroämnen eller läraren kan ge nödvändig bakgrundskunskap. Det är viktigt att förstå vad fossila bränslen är och hur koldioxidutsläppen påverkar atmosfären samt vad förnybara energikällor är.
Uppgiften utförs i grupper om 2–3 personer. Först ska grupperna idéstorma och skissa, sedan ritas konturerna med blyertspenna och slutförs på ett stort papper med tuschpennor. I ritningen kan man även skriva detaljer om hur kollektivtrafikmedlet fungerar om det är svårt att uttrycka sig genom att rita. Uppgiften kan även integreras med videoundervisning eller kritisk granskning av reklam. Eleverna kan till exempel spela in en video där de framträder som experter och presenterar sin uppfinning.
Slutligen presenterar grupperna sina resultat och diskuterar frågan med hela gruppen. Det är inte nödvändigt att begränsa uppgiften till verkligheten men vid presentationen och sammanfattningen kan man försiktigt ta med realiteter och diskutera med elever vilka av deras idéer skulle vara möjliga att genomföra på riktigt.
Arbete som utförs med kolteckning om kolets klimatpåverkan och dess betydelse för liv. Fakta och inspiration i denna videofilm (se den med undertextning): https://www.youtube.com/watch?v=9rcGAH2HZlU
Eleverna skapar med önskad teknik en egen tidslinje som även når framtiden, till exempel 30 år framåt. Hur ter sig livet i en värld förändrad av klimatförändring?
Med hjälp av planläggning och stadsplanering skapas ramar för vår vardag. Hur ser dina drömmars boendeort ut där man har lyckats tillräckligt begränsa klimatförändringen?
Eleverna gör videoklipp om hjältar inom klimatförändringen. Figurerna kan vara fiktiva eller man kan intervjua verkliga personer som arbetar för begränsning av klimatförändringen.
Eleverna bekantar sig med konstverk och affischer med klimatförändringstema (t. ex. med hjälp av googles bildsökning) och alla väljer eget favoritverk.
* Varför valde du just det verket?
* På vilket sätt får verket dig att tänka på klimatförändringen?
Här kan du bekanta dig med graffiti med klimattema: http://www.boredpanda.com/environmental-street-art-graffiti-climate-change/ (OBS! Bland verken med klimattema finns även verk om djurens rättigheter!)
Lev dig in i livet hos djur, människa eller växt som tvingats uppleva klimatförändring som påverkat deras liv och miljö. Hantera temat med hjälp av serier.
Boende, resor och matvanor orsakar största delen av enskilda människans koldioxidavtryck men det ser man knappt i reklambranschen. Kanske är det således dags att göra antireklam med klimatförändring som tema! Sök på internet med hjälp av bildsök orden ”antireklam + klimatförändring” eller ”subvertisement + climate change”. Vilka för er kända handelsnamn eller reklam parodieras i sökresultaten? Hur tar reklamen ställning till klimatförändringen? Gör sedan själva antireklam och sätt upp dem på skolans vägg.
Tips för delvis finskspråkiga: Eleverna kan i stället för internetsökning använda tidningen Voimas antireklam. Vilka av Voimas antireklamer tycker du kommenterar klimatförändringen? http://voima.fi/vastamainokset/
Instruktioner och tips för att anordna workshops för antireklam hittar du på Eettisen kaupan puolesta ry:s (rättvis handel) guide Medialukutaitoa vastamainoksista.
Bildgalleri
Källor och ytterligare läsning
http://www.safa.fi/fin/safa/kestavan_suunnittelun_sivusto_-_eko-boxi/johdatus_kestavaan_arkkitehtuuriin/
Kantaa ottava kuva. Yhteiskunnallisen julisteen muodosta ja historiasta (Karpo 2014, löytyy internetistä)
Toiminnalliset menetelmät (ELÄ! Elämän Punaista Lankaa Etsimässä)
http://www.ela.fi/akatemia/toiminnalliset.php
Taideperustaisen tutkimusparadigman muodostuminen (Kallio)
https://wiki.aalto.fi/download/attachments/70792374/kallio.pdf
Our Environmental Handprint. The good We Do (Dixon & Blackburn 2013)
http://www.handprint.in/Our_Envir_Handprint_IEEE_Paper_6-14-13wc.pdf
Random Acts of Kindness. https://www.randomactsofkindness.org/
Taiteen voima. Yhteisötaide. http://yhteisotaide.weebly.com/taiteen-voima.html
Taidekasvatus ympäristöhuolen aikakaudella – avauksia, suuntia, mahdollisuuksia. (Suominen, (toim.), Aalto ARTS Books 2016)
A different tomorrow (Rynard, Artists and Climate Change 2015)
https://artistsandclimatechange.com/2015/12/03/a-different-tomorrow/
The rise of climate-change art (The Guardian 2009)
http://www.theguardian.com/artanddesign/2009/dec/02/climate-change-art-earth-rethink